Er zullen in 2024 naar verwachting 51.000 vacatures ontstaan in de bouw. Daarmee blijft de vraag naar personeel over het algemeen hoog. In tegenstelling tot het bouwen van nieuwe gebouwen is het herstel, onderhoud en verbouw van bestaande bouw minder afhankelijk van economische ontwikkelingen. De energietransitie en verduurzaming leidt binnen de bouw tot structureel veel vraag naar personeel. De meeste vacatures staan open voor monteurs en installateurs. Zo is er bijvoorbeeld veel vraag naar monteurs voor de aanleg en onderhoud van elektriciteitsnetten.

Zowel het aantal werknemersbanen als banen voor zelfstandigen is tussen 2016 en 2023 flink toegenomen. Wel bestaat het aantal banen in de bouw voor een steeds groter deel uit zelfstandigen. In 2023 was dat aandeel 44%. In 2008 was dat nog 33%. Grotere bedrijven huren regelmatig zzp’ers in voor het uitvoerende werk op de bouwplaats in plaats van zelf mensen in dienst te nemen. Bovendien worden in een aantal beroepen buitenlandse krachten ingehuurd vanwege personeelstekorten en de noodzaak van flexibele inzet van personeel.

In verschillende richtingen zijn er veel kansen voor een brede groep werkzoekenden om via een (ver)kort traject aan de slag te kunnen in een bouwberoep. Zo zijn er veel kansen voor uitvoerende beroepen op de bouwplaats, zoals elektromonteurs en bouwtimmermannen. Daarnaast worden, door de toegenomen complexiteit en regelgeving waar de bouwsector mee te maken heeft, werkvoorbereiders, calculatoren en BIM-modelleurs steeds belangrijker. Tot slot zijn er door de energietransitie veel kansen voor energie-adviesberoepen zoals EPA-adviseurs en energieconsultants.

Lees meer