Erica Maurits, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘We zien dat vooral werkgevers in sectoren als openbaar bestuur, bouw en onderwijs het zwaar hebben. Zij hebben het vaakst last van de krappe arbeidsmarkt.’ Door de krapte worden vacatures minder snel vervuld. Ruim de helft van de vacatures is volgens werkgevers moeilijk te vervullen. ‘Dit percentage is gelijk aan een jaar eerder. De wervingsproblemen van werkgevers houden dus aan. Ook stijgt de werkdruk bij veel werkgevers die last hebben van de krapte en is er een tekort aan personeel.
3 op de 10 werkgevers verwachten dat het in 2025 moeilijker wordt om vacatures te vervullen en bijna twee derde denkt dat de wervingsproblemen hetzelfde blijven. Slechts 9% verwacht dat het vervullen van vacatures makkelijker wordt. Werkgevers uit de gezondheidszorg, detail- en autohandel en het onderwijs geven het vaakst aan dat dit jaar meer wervingsproblemen verwachten.
Werkgevers investeren vanwege de krappe arbeidsmarkt vooral extra in personeelsbehoud (66%) en het werven van nieuwe medewerkers (54%). Iets minder dan de helft van de werkgevers (46%) organiseert het werk op een andere manier. ‘Er zijn aanwijzingen dat de krapte nog langer aanhoudt. De focus op werving en behoud is daarom voor veel werkgevers mogelijk niet voldoende. Werkgevers moeten een lange termijnvisie ontwikkelen en zich meer gaan richten op het anders organiseren van werk. Werkgevers die nu het werk anders organiseren doen dat vooral door brede inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren en werkprocessen efficiënter te maken. In iets mindere mate gebruiken zij arbeidsbesparende technologie of passen zij takenpakketten aan,’ vertelt Erica Maurits.
Werkgevers kunnen terecht bij het Werkcentrum of WerkgeversServicepunt voor begeleiding bij personeelswerving en het anders organiseren van het werk. Erica Maurits: ‘Met innovatieve oplossingen kunnen werkgevers de druk mogelijk enigszins verlichten. Het Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie, oftewel BIA, is een dienst die UWV kosteloos aan werkgevers biedt. Met het BIA onderzoeken we of het anders inrichten van functies een oplossing kan zijn voor het tekort aan personeel. Hierbij worden bepaalde (niet-specialistische) taken weggehaald bij medewerkers en gebundeld in een nieuwe functie waar minder specifieke eisen voor gelden. Daarmee verhoog je de kans om iemand te vinden die deze vacature kan vervullen en speel je andere medewerkers meer vrij voor de specialistische taken.’
Aan het enquêteonderzoek werkten 2.300 werkgevers uit vrijwel alle sectoren mee. De onderzoeksresultaten over moeilijk vervulbare vacatures, personeelsuitstroom en maatregelen vanwege de krapte zijn verwerkt in 2 rapportages. Hierin worden ook de verschillen tussen sectoren belicht.
Lees meer op ‘Werkgevers houden last van krappe arbeidsmarkt’.