Na het uitbreken van de coronacrisis nam de WW toe van 240.000 in februari naar 301.000 eind mei. Vervolgens schommelde de WW een aantal maanden rond dat aantal. Vanaf augustus nam de WW geleidelijk af, naar 276.000 eind november. In december is voor het eerst weer een stijging te zien naar bijna 286.000 uitkeringen.
Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV: ‘In 2020 is gelukkig veel werkloosheid vooromen door de verschillende steunpakketten vanuit de overheid. Werkgevers konden een groot deel van het personeel in dienst houden. Toch zijn er eind 2020 ruim 62 duizend uitkeringen meer dan een jaar eerder. Het was een jaar waarin vooral jongeren en mensen uit dienstverlenende beroepen zijn geraakt. Desondanks zijn er nog steeds kansen om nieuw werk te vinden. In sectoren als de zorg, het onderwijs, de ict en in de techniek zijn er volop baankansen.’
In de winter neemt vaak het aantal uitkeringen toe vanuit seizoensgevoelige sectoren. In december nam het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van november in de bouw dan ook toe met 25 procent en in de landbouw met 14 procent. De horeca en de uitzendbranche zijn twee sectoren die flink geraakt worden door de contactbeperkende maatregelen. De WW steeg in december met 10 procent in zowel de horeca als bij de uitzendbedrijven. In vervoer en logistiek en bij cultuur steeg de WW afgelopen maand met ongeveer 3 procent.
In vergelijking met 2019 nam het aantal WW-uitkeringen in 2020 in alle leeftijdsgroepen toe. De stijging was het grootst bij jongeren. In de groep tot 25 jaar is het aantal WW-uitkeringen meer dan verdubbeld van 9.100 naar 19.500. Dat is een toename van 114 procent. Jongeren werden in het begin van de coronacrisis snel en hard geraakt. Dit komt omdat ze vaak met flexibele contracten en in sectoren werken die door de coronamaatregelen veel omzet verloren, zoals de horeca.
In heel 2020 betrof de instroom in de WW 479.000 uitkeringen. Dat is een toename van de gemiddelde instroom per week met 37 procent in vergelijking met vorig jaar. Als je kijkt naar de gemiddelde instroom per week, was de stijging het sterkst bij de dienstverlenende beroepen (81 procent). Het gaat hier om beroepen zoals koks, kelners en barpersoneel. Deze beroepen zijn hard geraakt door het grotendeels sluiten van de horeca.
Meer informatie?