Johanna Hirscher, lid RvB UWV: 'Wij betreuren deze situatie zeer. Het gaat om afwijkingen die het gevolg zijn van een tijdelijke werkwijze. De afwijkingen zijn klein, maar kunnen in enkele gevallen een groot gevolg hebben wanneer mensen rond de 35% of 80% arbeidsongeschikt zijn bevonden. De gevolgen op korte en lange termijn van de verschillen moeten we echter nog wel verder analyseren. Wij komen zo snel mogelijk met duidelijkheid en vinden het vervelend dat mensen hierdoor in onzekerheid moeten zitten.'

Halverwege maart kan er weer gewerkt worden met de juiste indexcijfers door een computerupdate. Het gebruik van de afwijkende indexcijfers kunnen nadelige gevolgen hebben gehad voor mensen. Het gevolg kan zijn dat mensen onterecht geen uitkering gekregen hebben, in een verkeerde arbeidsongeschiktheidsklasse terecht zijn gekomen bij een vervolguitkering of onterecht niet volledig arbeidsongeschikt zijn beoordeeld. De precieze gevolgen worden verder geanalyseerd en de resultaten verwachten we half april.

Het maatmanloon is het loon dat iemand zou hebben verdiend als hij of zij niet ziek zou zijn geworden. Het wordt berekend op basis van het sociale verzekeringsloon, het deel van het loon waar iemand sociale premies over betaalt, en op het aantal uren dat iemand werkte voordat degene ziek werd. Door middel van indexeren met CBS-indexcijfers groeit het maatmanloon mee met de stijging van de lonen in Nederland. Elke tien jaar wordt er door het CBS een nieuwe reeks indexcijfers gemaakt. Het maatmanloon wordt gebruikt voor de berekening van het arbeidsongeschiktheidspercentage.