Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We zien dat het tekort aan leraren blijft aanhouden. Dat geldt zowel voor leraren op basisscholen als docenten in het voortgezet onderwijs. Het breidt zich ook uit over de regio’s.”
Net voor de zomervakantie is er een vacaturepiek in het onderwijs. Onderwijsinstellingen willen namelijk voor het einde van het school- of studiejaar de personeelsformatie voor het komende jaar rond hebben. Op dit moment is er een hoog aantal openstaande vacatures. “Het aanbod aan beschikbare werkzoekenden is echter veel te klein om de vraag op te vullen,” zegt Kalkhoven. “Er zijn steeds minder leraren met een WW-uitkering. Halverwege 2024 zijn er ongeveer 900 docenten uit het voortgezet onderwijs met een WW-uitkering en 500 basisschoolleraren. In 2021, 3 jaar geleden, waren er twee keer zoveel docenten vanuit de WW beschikbaar.”
Als de omstandigheden hetzelfde blijven worden de tekorten in het basis en voortgezet onderwijs niet snel kleiner. Nu daalt het aantal leerlingen nog, maar daar gaat verandering in komen. Zo gaat het aantal schoolgaande kinderen op basisscholen vanaf 2028 weer flink stijgen, een paar jaar later gevolgd door middelbare scholieren. Dit zet extra druk op de vraag naar leraren, denkt Kalkhoven. “UWV biedt specifiek voor deze beroepsgroep oplossingen waar scholen mee aan de slag kunnen. Hiermee wordt het lerarentekort niet à la minute opgelost. Het vraagt tijd en creativiteit.”
Er zijn in dit kader drie oplossingen. Het opleiden van zij-instromers (al dan niet met hulp van UWV), het aanpakken van de werkdruk onder (startende) leraren en het inzetten van onderwijsassistenten die leraren kunnen ontlasten, én zelf mogelijk de stap kunnen maken naar het leraarschap.
Lees meer: