Met de challenge wil de Coalitie voor Technologie en Inclusie, een samenwerkingsverband van UWV, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en partners stimuleren dat technologie wordt ontwikkeld én benut voor een arbeidsmarkt waar iedereen mee kan doen. ‘Technologie biedt volop mogelijkheden om het werken voor mensen met een beperking te verbeteren en te vergroten,’ aldus Ilse Hento van UWV. ‘In de pilots was er aandacht voor groei: eerder kleinschalig beproefde technologieën zijn nu getest bij meerdere eindgebruikers. Verder lag de focus op toepassingen voor mensen met psychosociale belemmeringen en op het testen bij reguliere werkgevers.’ In totaal hebben 223 eindgebruikers deelgenomen aan acht pilots. Bij de evaluatie van de diverse technologieën is gekeken naar impact op (uitbreiding van) inzetbaarheid en het werkplezier van medewerkers, werkzoekenden en studenten.

In de acht pilots zijn verschillende technologieën getest. Innovaties, zoals Artificial Intelligence (AI) voor mensen met spraakproblemen, spraakherkenning voor doven en slechthorenden en een voorleesbril voor mensen met leesbeperking. Maar ook technologieën die ingezet worden om een werkproces beter uitvoerbaar te maken, zoals een slimme projector voor het inpakken van tandartskoffers en een cobot in de maakindustrie. Daarnaast zijn er innovaties getest die gericht zijn op hoe iemand op het werk functioneert of op het vinden van werk: Know Yourself stressmonitoring en Virtual Reality (VR)-brillen die mensen met autisme of stressklachten ondersteunen bij loopbaanoriëntatie.

Uit de pilots blijkt dat er sprake is van positieve effecten op arbeidsparticipatie en werkplezier. Dankzij de ingezette technologieën konden de deelnemende werknemers niet alleen meer taken uitvoeren en efficiënter werken, ze hadden ook minder last van vermoeidheid, kregen meer zelfvertrouwen en ervoeren betere werkrelaties. De pilots hebben ook uitgewezen dat de implementatie van inclusieve technologie op de werkvloer gebaat is bij een sterke projectleider en samenwerking met diverse partijen in het veld. De financiering van de technologie is complex en vaak niet duidelijk voor betrokken partijen, wat opschaling bemoeilijkt.

Door een visuele beperking staat Wesley Mons (30) voor uitdagingen. Toch vond hij zijn weg als kok in de cateringwereld, met hulp van de technologie van een voorleesbril en de ondersteuning van UWV. ‘Een kok met slechte ogen komt niet vaak voor, dus het voelt best uniek dat ik zo ver ben gekomen.’ Wesley is erg enthousiast over de voorleesbril: ‘De OrCam is een camera die ik vastklik op mijn bril. Ik maak er een foto mee van een tekst, een etiket bijvoorbeeld, en dan wordt er voorgelezen wat er staat.’ Wesley hoopt dat technologie blijft ontwikkelen, zodat er nog meer waardevolle hulpmiddelen beschikbaar komen. ‘Hopelijk kan dit verhaal een inspiratie zijn voor mensen in een vergelijkbare situatie. Ik hoop dat iedereen zich staande kan houden en kan groeien op een uitdagende werkplek, zoals ik.’

In 2018 hebben UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met partners de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) opgericht. Een coalitie die zich inzet om de kansen van inclusieve technologie beter te benutten. CTI stimuleert, coördineert en steunt innovatieve projecten en faciliteert kennisontwikkeling rondom inclusieve technologie. Er zijn inmiddels twee rondes pilots gefaciliteerd waarin inclusieve technologie op de werkvloer is uitgeprobeerd. De resultaten van de twee ronde worden 27 november gepresenteerd tijdens het symposium ‘Inclusieve technologie werkt!’