Lambrecht van Eekelen, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We noemen mensen die na een periode waarin zij een WW-uitkering ontvangen aan het werk gaan werkhervatters. Werkhervatting kan van lange of korte duur zijn. Een kortdurende werkhervatting lost het probleem van werkloosheid maar tijdelijk op. Daarom is het belangrijk om hier meer inzicht in te krijgen.”

De meeste mensen die in 2021 vanuit de WW werk vonden, hadden een tijdelijk contract of werkten als uitzendkracht. Bij zowel werkhervatters met een uitzendcontract als bij werkhervatters met een tijdelijk contract bleef een ruime meerderheid langer dan een jaar aan het werk. Van de mensen met een tijdelijk contract bleef 78% langer dan een jaar achter elkaar aan het werk. Van de uitzendkrachten was dit 61%, nog altijd ruim de helft. Van Eekelen: “Dit komt doordat tijdelijke contracten vaak na afloop verlengd worden of worden omgezet naar een vast contract. Werkhervatters met een uitzendcontract komen vaker zonder werk te zitten, omdat hun contract in de eerste twaalf maanden wordt beëindigd. Werkgevers zetten vaak uitzendkrachten in om meer flexibiliteit te hebben in de personeelsomvang, bijvoorbeeld vanwege seizoenswerk of tijdelijke fluctuaties in de hoeveelheid werk en schommelingen in de bedrijfsdrukte. Of ze vervangen afwezige werknemers. Waardoor uitzendkrachten minder vaak voor langere duur werk hebben.”

Werkhervatters die verhoudingsgewijs weinig uren per week werken, blijven minder vaak langdurig werken. Dit geldt ook voor werkhervatters die het minimumloon verdienen. Zij blijven in veel gevallen korter aan het werk dan werkhervatters met een hoger uurloon. Ook werkhervatters met een uitvoerend bouwberoep of agrarisch beroep blijven minder vaak langer dan een jaar aan het werk. Bij deze beroepen gaat het vaak om seizoensarbeid, waardoor er niet het hele jaar door werk is.

55-plussers zijn gemiddeld langer werkloos dan andere leeftijdsgroepen. Mensen van 55 tot en met 62 jaar die vanuit de WW in loondienst aan het werk gaan, blijven echter net zo vaak langdurig aan het werk als jongere mensen.

UWV ondersteunt bij het zoeken naar werk. De route naar nieuw werk is voor iedereen anders. Het startpunt kan de adviseur werk van UWV zijn. Deze begeleider kijkt wat een werkzoekende nodig heeft en helpt stappen te zetten naar werk. Zo werd de 53-jarige Rob tijdens de coronacrisis werkloos. Een adviseur werk bracht aan de hand van twee belangrijke vragen tot nieuwe inzichten. ‘Waar heb je echt plezier in?’ en ‘Welke competenties neem je daarin mee?’. Hij startte via UWV een leerwerktraject in de bouw en werkt inmiddels met veel plezier als toezichthouder.  Bekijk het verhaal van Rob.