Begin april 2019 werd de tool Werkweb Autisme (WW-A) gelanceerd. Deze e‑health‑methodiek helpt mensen met autisme om meer inzicht te krijgen in wat ze willen, kunnen en nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de arbeidsmarkt. WW-A helpt daarnaast werkgevers en intermediairs om samen met de werknemer duurzame arbeidsparticipatie te realiseren. Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) deed in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) onderzoek naar op welke momenten in de levensloop mensen met autisme ondersteuning nodig hebben en in hoeverre, wanneer en hoe deze tool daarbij de meest toegevoegde waarde heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat WW-A normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme een leven lang op cruciale momenten ondersteunt bij hun (weg naar) arbeidsparticipatie. De belangrijkste momenten zijn 1) zelfinzicht opdoen, 2) zelforiëntatie, 3) autistische burn‑out / ziekmelding door overbelasting, 4) veranderingen in privésituatie waardoor de balans verandert en 5) proeftijd en wennen aan nieuwe werkomgeving en -ritme. De grootste toegevoegde waarde van WW-A is dat het een zelfmanagementtool is die op de cruciale momenten zelfstandig kan worden gebruikt. Met een persoonlijk ontwikkelplan en –profiel krijgen mensen gerichte informatie en tips voor concrete stappen. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van UWV en de Goldschmeding Foundation.
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), die de verantwoordelijkheid voor de doorontwikkeling en implementatie van de tool heeft overgenomen, gaat aan de slag met de vele concrete en gedetailleerd uitgewerkte stappen voor doorontwikkeling en implementatie die het eindproduct van het onderzoek beschrijft.