Mensen met een structureel functionele arbeidsbeperking die weer zijn gaan werken in een reguliere werkomgeving, lopen risico om opnieuw uit te vallen. Inzicht in de situatie en behoeften van deze kwetsbare groep helpt om te bepalen bij welke dienstverlening deze het meest gebaat is.
Onderzoeksbureau Muzus gaat, met subsidie van UWV, in samenwerking met ervaringsdeskundige Jiska Ogier en hoogleraar HRM en sociale zekerheid Irmgard Borghouts, verkennen of er behoefte is aan bepaalde vormen van ondersteuning om hernieuwde uitval te voorkomen en om aan het werk te blijven. Daarnaast onderzoeken ze of de huidige ondersteuning (in de vorm van dienstverlening of een voorziening) voldoet en of men er bekend mee is.
Op basis van onder andere co-creatiesessies met experts en contextmapping-interviews met werkenden worden binnen de brede doelgroep van het onderzoek subgroepen geïdentificeerd. Deze subgroepen worden uitgewerkt in persona’s, een rijke visuele samenvatting van de subgroepen. Met de persona’s wordt duidelijk waar een eventuele ondersteuningsbehoefte ligt. Vervolgens wordt een vertaalslag naar de praktijk gemaakt. In een kansen-workshop met experts en stakeholders maken de onderzoekers in co-creatie een vertaalslag naar oplossingen en aanbod, in het licht van de ontwikkelde persona’s.
Dit onderzoek leidt tot inzichten in de ondersteuningsbehoefte van de doelgroep, een persona-set waarin de inzichten en behoeften worden samengevat, en uitgewerkte ideeën voor een nieuw of beter passend ondersteuningsaanbod. Hiermee krijgen we concreet inzicht in de ondersteuningsbehoeften binnen de doelgroep en mogelijke richtingen om tegemoet te komen aan die behoefte, aansluitend op de praktijk.