Bij bewezen effectieve re‑integratiedienstverlening gaat het niet alleen om inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, maar ook om praktijkkennis en de ervaringen en voorkeuren van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarom doen we ook onderzoek naar het perspectief van mensen met een arbeidsongeschiktheids- of Ziektewet‑uitkering.

Bij de start van het kennisprogramma was er behoefte aan meer inzicht in het perspectief van cliënten. Het gaat daarbij om de factoren die van invloed zijn op het ‘willen, kunnen en doen’ van mensen met een arbeidsongeschiktheids- of Ziektewet‑uitkering bij re‑integratie en werk. Wat motiveert hun? En wat motiveert hun juist niet? En zijn ze wel in staat om te voldoen aan hetgeen van hen wordt verwacht?

Regioplan, Centerdata en TU Delft voeren een onderzoek uit naar het ‘willen, kunnen en doen’ van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering bij re‑integratie en werk. Het onderzoek laat zien dat re‑integratie geen lineair proces is, maar dat cliënten via een adaptieve cyclus (ontregeling, heroriëntatie, groei) naar een nieuw evenwicht toewerken met duurzame plaatsing als doel. De onderzoekers onderscheiden daarbij vijf soorten stagnaties waaraan ze handelingsmechanismen koppelen. Daarnaast wordt in het onderzoek een interventie ontwikkeld die cliënt en professional helpt bij het voeren van het juiste gesprek over re‑integratie. De verwachting is dat het eindrapport eind januari 2024 verschijnt.