Ruim 60% van de werkenden in de horeca heeft een flexibel contract. De horeca biedt veel werk aan scholieren en studenten, die vaak werken als oproepkracht. Het aantal banen in de horeca verandert per seizoen. In de zomerperiode is er bijvoorbeeld meer werk.
Tijdens de coronacrisis gingen er veel werknemersbanen verloren. Begin 2022, na afloop van de laatste coronamaatregelen, groeide het aantal banen in de horeca snel. Ook kwamen er na de pandemie nieuwe bedrijven bij. Zo begonnen er relatief veel horecabedrijven die zich richten op bezorging.
Het aantal banen groeit elk jaar minder sterk. Aanhoudende personeelstekorten en toenemende kosten leiden tot steeds meer faillissementen. In maart 2025 waren er in de sector 483.000 werknemersbanen. Dat is bijna 2% meer dan een jaar eerder.
Na de coronajaren steeg het aantal openstaande vacatures tot een recordhoogte van bijna 45.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2022. Daarna nam de vraag naar horecamedewerkers weer af. Vanaf de tweede helft van 2023 is de vraag ongeveer stabiel. In het tweede kwartaal van 2025 stonden er in de sector ruim 28.000 vacatures open.
Tijdens de coronacrisis verloren veel horecamedewerkers hun baan en steeg het aantal mensen met een WW-uitkering flink. Begin 2021 ontvingen ruim 26.000 mensen een WW-uitkering. Daarna daalde hun aantal sterk.
Vanaf eind 2023 neemt het aantal personen met een WW-uitkering vanuit de horeca weer iets toe. Dit komt onder andere door oplopende faillissementen en financiële onrust bij ondernemers. In juni 2025 waren er 7.300 mensen met een WW-uitkering vanuit de horeca.
Meer weten over de ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden binnen de horeca? Lees dan onze artikelen over deze sector.