Een baan is cruciaal om een inkomen te verdienen, vaardigheden te ontwikkelen en sociale contacten op te doen. Daarom is het belangrijk om mensen die aan de zijlijn staan te begeleiden naar een nieuwe baan. Verplicht solliciteren helpt hierbij, is het idee: de wet schrijft voor dat iedereen die een WW-uitkering krijgt, actief op zoek gaat naar werk. Concreet betekent dit dat mensen 4 keer per 4 weken iets moeten doen om werk te vinden.

Daarover lopen de meningen uiteen. Aan de ene kant kun je zeggen dat een sollicitatieplicht mensen stimuleert om sneller een baan te zoeken. Aan de andere kant is een plicht nog geen garantie dat de specifieke activiteiten die iemand onderneemt, de kans op werk ook echt vergroten. Verder kunnen mensen juist ontmoedigd raken als ze keer op keer moeten solliciteren. Maar om écht iets te kunnen zeggen over het effect van de sollicitatieplicht, is onderzoek nodig.

UWV gaat meer dan 100.000 WW-gerechtigden indelen in 3 groepen. De eerste groep houdt de huidige sollicitatieplicht. De tweede mag op eigen tempo en naar eigen inzicht op banenjacht, zonder controle door UWV. En met mensen uit de derde groep maakt UWV individuele afspraken, om vervolgens de voortgang te controleren. Het onderzoek start dit najaar en loopt tot 2028. Afhankelijk van de uitkomsten kan het beleid dan worden aangepast. Met als doel dat mensen die een WW-uitkering krijgen, sneller en duurzaam weer aan werk komen.

‘Je best doen om een baan te vinden, kan verschillende vormen aannemen’, zegt bestuurslid Nathalie van Berkel van UWV over het experiment. ‘Sommige mensen vinden bijvoorbeeld eenvoudig zelf de weg naar werk. Diegenen hoeven we als UWV misschien alleen te wijzen op een bepaalde opleiding of te helpen bij het opstellen van een cv.’ Van Berkel is dus blij met het onderzoek. ‘We willen mensen helpen op de manier die voor hen het beste werkt, in plaats van iedereen verplicht te laten solliciteren. Met deze proef kunnen we zien hoe dit in de praktijk uitpakt.’