Direct naar inhoud

Inloggen

    Transcript podcast De arbeidsmarkt ontcijferd (aflevering 5, 2025)

    Hieronder vindt u een transcript van de podcast ‘De arbeidsmarkt ontcijferd’ (aflevering 5, 2025).

    Vincent Durivou (VD): Met dit keer het verhaal van Linda. Niet zo heel lang geleden nog een tikje onzeker. En hoe kon het dan toch gebeuren dat zij uiteindelijk een onderneming heeft geholpen om te groeien? En welke oplossing zit er in haar verhaal voor werkgevers met een personeelstekort?

    Voice over: Welkom bij de podcast van UWV. Waarin we elke maand voorbij de cijfers van de arbeidsmarkt kijken en de verdieping opzoeken. Met één verhaal dat staat voor een grotere ontwikkeling. Onze experts nemen je mee aan de hand van feiten, analyses, voorbeelden en context. Met deze keer: kritisch kijken naar hoe je nieuwe mensen werft. Welke vaardigheden zijn echt nodig voor die ene functie? En wat levert het je op als je functie-eisen weglaat? Een verhaal over blije werkgevers en gelukkige werknemers.

    VD: Ik ben Vincent Durivou. Naast me in de studio Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV. Welkom Saskia.

    Saskia Grit (SG): Dank je wel.

    VD: En dit is de vijfde aflevering van De arbeidsmarkt ontcijferd. En ja Saskia: Linda, om haar draait het in deze aflevering, én om haar werkgever. Neem ons eens mee in hun verhaal.

    SG: Ja, nou, het gaat dus inderdaad om Linda en haar werkgever. Ik hoor gewoon hele enthousiaste verhalen over deze werkgever. Ik vind het zelf ook echt een inspirerend voorbeeld. Het gaat om werkgever Jack Stuifbergen. Hij heeft zijn bedrijf Breedweer en daarmee maakt hij echt maatschappelijke impact.

    Het is een facilitaire dienstverlener. En of je nu schoonmaakt of leidinggeeft, voor talent is bij hen altijd plek. Jack start een tijd geleden met twee mensen met een Wajong-uitkering, waaronder dus Linda.

    Even om het toe te lichten, de Wajong is een uitkering voor mensen die niet kunnen werken. Door een ziekte of handicap vanaf jonge leeftijd. Linda kwam destijds binnen als iemand die door haar achtergrond eigenlijk heel onzeker was.

    En ze had het geluk dat ze met Jack in contact kwam. Want hij bood haar niet alleen een mooie plek, maar dankzij breed weer haalde ze ook haar mbo-diploma. En met succes. En wat er toen gebeurde was cruciaal.

    VD: Oké. Wat gebeurde er? Wat deed ze? 

    SG: Ze bedankte Jack, omdat hij namelijk wél in haar geloofde. Terwijl niemand anders dat deed. Dus voor haar was dat echt een unieke ervaring.

    En dat veranderde zijn visie op ondernemerschap. En sinds die tijd is het zijn missie om zoveel mogelijk mensen vanuit een kwetsbare positie duurzaam aan het werk te krijgen. En ze op die manier ook gelukkig te maken.

    En aan de andere kant kon hij haar dus ook bedanken. Want hij had er een goede nieuwe medewerker bij. En dat op een moment dat hij echt om goede mensen zal te springen.

    VD: Een groot geluk dus, veel dankbaarheid van beide kanten. Heel mooi, maar leg eens uit: Breedweer kwam op het spoor van Linda, hoe vinden ze die talentvolle mensen?

    SG: Dat is een heel goede vraag. Ze werven hun mensen via UWV en het Werkgeversservicepunt. Ze begonnen eerst met schoonmaakfuncties, maar inmiddels zijn er ook administratieve krachten en facilitaire coördinatoren. Dus eigenlijk allerlei verschillende functies die op hun plek komen daar.

    Nou, en daarbij investeert Breedweer actief in de medewerkers en stimuleert ze ook nog eens om zich te ontplooien. In het geval van Linda bijvoorbeeld door een mbo-diploma te halen.

    De werkgever krijgt daardoor gelukkige medewerkers en die zijn ook nog eens hartstikke gemotiveerd, want ze krijgen een kans. En werkzoekenden krijgen dus echt de kans om hun talenten in een fijne omgeving in te zetten en ook nog eens verder te ontwikkelen.

    VD: Dus als je het even samenvat, zeg je: wat Linda én Jack verder heeft geholpen, dat is dat hij heel erg focust op talent en wat minder kijkt naar de functie-eisen. Ik vraag me dan af: zie je dat vaker gebeuren?

    SG: Ja, nou, gelukkig wel, want het aannemen van kandidaten die niet of niet meteen beschikken over bijvoorbeeld de gewenste vaardigheden, vakkennis, diploma's of werkervaring, is een goede manier voor werkgevers om hun vacatures toch te vervullen. In deze tijden van grote personeelstekorten is dat natuurlijk extra belangrijk. Het levert veel meer kandidaten op en voor werkzoekenden is het tegelijkertijd een mooie kans om werk te vinden en zich te ontwikkelen.

    En toch hoor ik ook nog regelmatig dat er strak aan functie-eisen wordt vastgehouden door werkgevers. Zoals minimaal zoveel jaren werkervaring. Voor jongeren is dat bijvoorbeeld natuurlijk niet te doen, als ze net starten op de arbeidsmarkt. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die een overstap willen maken naar een compleet ander beroep – dan heb je daar ook nog geen werkervaring in. Terwijl het voor werkgevers juist ook heel waardevol kan zijn om iemand met een frisse blik binnen te halen en zelf op te leiden.

    VD: Zo iemand als Linda, bijvoorbeeld.

    SG: Ja, zeker.

    VD: Nou, krachtig voorbeeld natuurlijk. Zo meteen nog iets meer daarover, over dat loslaten van functie eisen – de tips en tricks zogezegd. En jouw getal van de maand – heel benieuwd. Maar eerst een snel rondje langs de belangrijkste arbeidsmarktcijfers. Saskia, wat zijn de belangrijkste getallen?

    SG: We hebben weer nieuwe cijfers over onze spanningsindicator, en die meet de krapte op de arbeidsmarkt. En hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe moeilijker het voor werkgevers is om personeel te vinden. En die krapte daalde het afgelopen kwartaal wat. Maar toch zijn er nog steeds meer dan drie vacatures per kortdurend werkzoekende. Kortdurend werkzoekenden zijn mensen die korter dan zes maanden een WW-uitkering ontvangen.

    En voor sommige beroepen is het zelfs nog schever. Zo zijn er voor zorg- en welzijnsberoepen ruim zes vacatures per kortdurend werkzoekende. Dit betekent voor werkgevers personeelstekorten, dus vaak moeite om hun vacatures te vervullen. En het betekent juist kansen voor werkzoekenden, want er zijn meer banen voor het oprapen.

    En nog een andere: de WW-uitkeringen die brengen we ook elke maand uit. In de maand mei kwamen er meer dan 2.000 WW-uitkeringen bij, en dat betekent dat we uiteindelijk eind mei op ruim 186.000 WW-uitkeringen uitkwamen. Die toename van de afgelopen maand doet zich onder andere voor in de industrie, en dat komt onder andere doordat er internationale spanningen zijn en door de importheffingen uit de VS. Die zorgen gewoon voor heel veel onzekerheid en daardoor drukken ze de omzet van de sector.

    VD: Daar zitten we waarschijnlijk nog wel een tijdje aan vast.

    SG: Ja, die onzekerheden die blijven voorlopig wel.

    VD: Goed. Hé, en dan ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw getal van de maand.

    SG: Nou, dat is zeven. Of eigenlijk: zeven op de tien.

    VD: Het wordt steeds spannender. Waar gaat dit over?

    SG: Nou, voor werkgevers is het dus nog steeds moeilijk om personeel te vinden. En dat brengt ons weer terug bij het thema van vandaag: breder kijken naar talent en functie-eisen loslaten. Daar deden we vanuit UWV onderzoek naar onder maar liefst 2.300 werkgevers.

    En hier gaat het getal van de maand over. Want van de werkgevers die de afgelopen twee jaar vacatures vervulden, namen zeven op de tien één of meerdere kandidaten aan die niet voldeden aan alle gestelde functie-eisen. Nou, als je het mij vraagt, is dat best wel veel.

    VD: En ook hard nodig in deze krappe arbeidsmarkt. Ja, nou, duidelijk. En een oplossing is het loslaten van functie-eisen, vertelde je al. Dat brengt me dan weer bij de laatste vraag van de podcast. Ik had hem al aangekondigd: de tips. Welke tips kun je geven aan werkgevers? En heb je ook advies voor werkzoekenden?

    SG: Nou, eerst de werkgevers. Tegen hen zou ik zeggen: kijk eens echt goed naar de eisen die je in de vacature stelt. Zijn die echt allemaal noodzakelijk? Het opnemen van heel veel eisen kan kandidaten ontmoedigen en kan er dus voor zorgen dat mensen gewoon überhaupt niet reageren.

    Door functionele eisen los te laten, komen dus veel meer kandidaten in aanmerking voor je vacatures. Vaak is het ook mogelijk om daarna bijvoorbeeld het takenpakket aan te passen of mensen op te leiden, zodat ze alsnog een plek kunnen krijgen in die functie.

    UWV en onze partners kunnen daarin met je meedenken via de landelijke en regionale Werkgeversservicepunten. Zij geven werkgevers advies en ondersteuning bij de werving en selectie van personeel.

    VD: Heel handig. Dan het verhaal van de werkzoekenden. Wat is jouw advies aan hen?

    SG: Ja, als tip aan werkzoekenden zou ik zeggen: laat je niet afschrikken als er in een vacaturetekst echt een flink pakket met functie-eisen staat. Want uit het onderzoek bleek dus dat bij veel werkgevers je ook in aanmerking komt voor de vacature als je niet aan alle gestelde functie-eisen voldoet.

    VD: Gewoon toch solliciteren dus.

    SG: Ja, gewoon proberen.

    VD: Nou Saskia, dankjewel.

    SG: Jij ook. 

    Voice-over: Dit was de podcast ‘De arbeidsmarkt ontcijferd’. Abonneren kan via de bekende podcastplatforms. Benieuwd naar nog meer cijfers en verdieping? Kijk dan op werk.nl/arbeidsmarktinformatie. Tot de volgende keer.

    Heeft deze informatie u geholpen?

    Mogen wij u kort nog wat vragen over uw chatgesprek?