‘De denkkracht en creativiteit van het collectief is groot’, stelt Johanna op haar LinkedIn pagina. ‘We hebben ruim 800 reacties verzameld in de eerste ronde met ontzettend veel waardevolle inbreng. Dank aan de 350 deelnemers – een deskundige, ervaren en gevarieerde groep.’

De mismatch tussen vraag en aanbod van sociaal-medische beoordelingen veroorzaakt inkomensonzekerheid voor mensen die door ziekte tijdelijk niet kunnen werken. Dat belemmert herstel en re-integratie. Daarnaast kampen werkgevers met onduidelijkheid over de financiële gevolgen van een mogelijke uitkering. Bovendien brengt de achterstand in sociaal-medische beoordelingen kosten met zich mee die collectief betaald worden, zoals het kwijtschelden van WIA-voorschotten.

Tijdelijke maatregelen die het kabinet twee jaar geleden invoerde worden verlengd. Daarnaast zal de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) een advies uitbrengen over een stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de langere termijn. Maar volgens demissionair minister van Sociale Zaken van Gennip is het niet voldoende: ‘Ik vind het noodzakelijk actie te blijven nemen, door te versnellen waar dat kan en nieuwe acties te nemen waar dat nodig is, om deze mismatch op te lossen’, schrijft ze in oktober 2023 in een brief aan de Tweede Kamer.

Vandaar het initiatief Denkmeeoversmb.nl, waar in een online dialoog insiders én outsiders samen zoeken naar oplossingen. SZW en UWV nemen de resultaten van deze consultatie mee in het plan van aanpak om de lange wachtlijsten weg te werken. Dit traject loopt van november 2023 tot begin februari 2024 en bestaat uit zes fases: verzamelen, verkennen, verrijken, voorkeuren, verdiepen en voortzetten.

In de eerste ronde van verkennen zijn door de deelnemers uiteenlopende oplossingen aangedragen. Zou een bedrijfsarts of ander soort arts wellicht iets kunnen betekenen voor de claimbeoordeling? Of niet-medische professionals zoals arbeidsdeskundigen? Ook werd met enige regelmaat het idee geopperd om te kijken naar kantoren die weinig tot geen achterstanden hebben. Wat kunnen we daarvan leren?

Op het moment van schrijven bevindt het traject zich in de verrijkingsfase: bestaande en/of nieuwe ideeën en oplossingen voor de vraag- en zorgpunten worden geïnventariseerd. In de volgende fase stellen SZW en UWV een voorkeurslijst op met oplossingen die praktisch in te voeren zijn, om de vraag en het aanbod van sociaal-medische beoordelingen zo snel mogelijk in balans te brengen.

Ook meedenken over oplossingen voor achterstand in sociaal-medische beoordelingen? Kijk op Denkmeeoversmb.nl.