Boetes bij overtreden informatieplicht

Vanaf het moment dat u een aanvraag doet voor een uitkering bij UWV, heeft u een aantal plichten. Dat zijn regels waaraan u zich moet houden. Veel van die plichten gaan over het geven van informatie: de informatieplicht. U moet de juiste informatie geven over uzelf en uw situatie. En u moet wijzigingen in uw situatie doorgeven aan UWV.

Hoogte van de boete

Geeft u deze informatie niet volgens de regels? Dan houdt u zich niet aan de informatieplicht. U moet dan het bedrag dat u te veel aan uitkering heeft ontvangen terugbetalen aan UWV. En daar bovenop krijgt u een boete. Deze boete kan oplopen tot 100% van het bedrag dat u ten onrechte heeft ontvangen. Bij het bepalen van de hoogte van de boete kijken we naar de situatie en de omstandigheden van de overtreding. Als u bijvoorbeeld een wijziging te laat heeft doorgegeven, maar wel vóórdat wij dit hebben opgemerkt, kan het zijn dat wij een lagere boete geven. 

Hoogte van de boete bij een volgende overtreding

Houdt u zich voor een tweede en volgende keer binnen 5 jaar niet aan de informatieplicht? Dan moet u het bedrag dat u te veel aan uitkering heeft ontvangen terugbetalen. En u krijgt een boete die kan oplopen tot 150% van het bedrag dat u ten onrechte heeft ontvangen. Ook dan kijken we bij het bepalen van de hoogte van de boete naar de situatie en de omstandigheden van de overtreding. Wij verrekenen deze boete volledig met het bedrag van uw uitkering en/of toeslag van UWV.

Doorgeven wijzigingen

Doorgeven wijzigingen aan UWV

Wat zijn mijn plichten?

Denk eraan dat u met een uitkering een aantal plichten heeft.

Wat zijn mijn plichten?

Klantenservice

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Klantenservice
Terug naar boven

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten