Heeft een werkgever binnen 26 weken na het ontslag een vacature voor het werk dat de ontslagen werknemer deed? Dan moet de werkgever de baan eerst aan deze werknemer aanbieden. En gelden de gebruikelijke arbeidsvoorwaarden van het bedrijf. Die kunnen dus afwijken van de voorwaarden die golden toen de werknemer nog in dienst was.
De periode van 26 weken gaat in vanaf de datum waarop de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd. Of vanaf de datum waarop de kantonrechter het contract heeft beëindigd. Dat noemen we ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
De werkgever hoeft de werknemer in de volgende gevallen niet de oude functie aan te bieden:
- Als werkgever en werknemer afspraken over het ontslag hebben gemaakt in een beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst. We noemen dit ook wel ontslag met wederzijds goedvinden.
- Als het tijdelijke contract van de werknemer is afgelopen. Er is dan geen sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen.
Dan kan de werknemer de kantonrechter vragen om het ontslag te vernietigen (ongedaan te maken). Of om te beslissen dat de werkgever een vergoeding betaalt aan de werknemer. We noemen dat een billijke vergoeding.
De werknemer moet het verzoek aan de rechter wel binnen 2 maanden na afloop van de termijn van 26 weken doen.
Op rechtspraak.nl staat hoe de werknemer een verzoek bij de rechter doet.
Let op: Wij controleren niet of de werkgever vergelijkbaar werk eerst aanbiedt aan de ontslagen werknemer. Werkgever en werknemer moeten dit zelf in de gaten houden.
Als de rechter het ontslag vernietigt
Dan is de arbeidsovereenkomst niet beëindigd en is de werknemer in dienst gebleven. De werknemer kan de rechter dan ook vragen om het achterstallige loon te laten uitbetalen.
Ontvangt de werknemer al een WW-uitkering? Dan moet deze de te veel betaalde uitkering aan ons terugbetalen.