Vanaf 1 januari 2016 nieuwe regels WW en WIA

geplaatst op 29 december 2015

Vanaf 1 januari 2016 gelden de nieuwe regels voor de WW- en de loongerelateerde WIA-uitkering: de LGU. Zowel de duur als de opbouw verandert. Ook de hoogte van een uitkering vanwege betalingsonmacht wijzigt.

De wijzigingen gelden alleen voor nieuwe uitkeringen die op of na 1 januari 2016 starten. 

Verandering in de duur van de WW- en LGU

Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van een uitkering in stappen ingekort van 38 naar 24 maanden. Hoelang uw WW-uitkering maximaal duurt, hangt af van uw arbeidsverleden en de datum waarop de uitkering ingaat. Hetzelfde geldt voor de duur van een loongerelateerde WIA-uitkering: de LGU.

Verandering in de opbouw van de WW- en LGU

Vanaf 1 januari 2016 verandert ook de opbouw van deze uitkeringen. De eerste 10 jaar krijgt u voor elk gewerkt jaar een maand WW-recht. Als u na 10 jaar werkloos raakt, heeft u recht op maximaal 10 maanden WW-uitkering. Na 10 jaar komt er voor ieder jaar dat u werkt een halve maand WW-uitkering bij. Deze wijziging geldt alleen voor uw gewerkte jaren na 1 januari 2016. Hetzelfde geldt voor de LGU. Net als bij de WW, kijken we voor de opbouw van de LGU, naar uw arbeidsverleden.

Hoogte uitkering wegens betalingsonmacht

Raakt u werkloos omdat uw werkgever u niet meer kan betalen? Dan heeft u misschien recht op een uitkering wegens betalingsonmacht. De hoogte van deze uitkering is vanaf 1 januari 2016 nooit hoger dan 150% van het maximum dagloon.

Meer informatie

De nieuwe regels kunt u nalezen bij Ik word werkloos op of na 1 januari 2016. Een uitleg over de LGU, leest u bij Tijdens mijn WIA-uitkering.

Klantenservice

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag!

Klantenservice

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten