WW’ers met verhoogd risico op doorstroom Ziektewet beter in beeld

geplaatst op 04 februari 2016

UWV onderzoekt hoe werkzoekenden die een grotere kans hebben om ziek te worden beter in beeld kunnen komen. Eén op de twintig mensen in de WW stroomt binnen een jaar door naar de Ziektewet. De Werkverkenner, een tool die dienstverlening op maat ‘berekent’ voor mensen met een WW-uitkering, biedt handvatten om mensen die een verhoogd risico hebben om door te stromen naar de Ziektewet beter in beeld te krijgen. Deze doorstroom kan worden beperkt door sneller passende dienstverlening aan te bieden. De onderzoekers werken met twee pilots om de doelgroep beter in beeld te krijgen.

De Werkverkenner voorspelt de kans op werk binnen één jaar van iemand die een WW-uitkering ontvangt. Dat gebeurt aan de hand van elf factoren. Uit het onderzoek van UWV blijkt dat de Werkverkenner ook informatie geeft over de kans op ziekte. Zo stromen mensen door naar de ziektewet die zich te ziek voelen om te werken en psychische of lichamelijke belemmeringen ervaren.

E-coaching

Een mogelijkheid om doorstroom naar de Ziektewet te beperken is E-coaching. Dit is een online module waarin mensen met een WW-uitkering worden gecoacht om een zelf bepaald leerdoel te behalen. Deze module is bedoeld om werkzoekenden met een risico op langdurige werkloosheid en belemmering in de ervaren gezondheid extra online ondersteuning te bieden.

Aanvullende screening

De OECD heeft geadviseerd om bij mensen met psychische aandoeningen in een vroegtijdig stadium te handelen, indien mogelijk al voordat deze mensen zich ziek melden. Dit advies sluit aan bij het convenant tussen UWV en GGZ Nederland. De ambitie van dit convenant is om de samenwerking te stimuleren, met als doel de deelname aan arbeid van mensen met een psychische aandoening te bevorderen.

Maandelijkse uitgave van UWV Kennisverslag

Dit valt te lezen in het nieuwe UWV Kennisverslag (UKV). Sinds donderdag verschijnt iedere maand een UKV-artikel van een van de kennisspecialisten van UWV. Geïnteresseerden kunnen via een e-mail alert direct op de hoogte worden gebracht van de nieuwe publicatie die staat op uwv.nl. Tot nu toe verscheen het UWV Kennisverslag 3 keer per jaar als bundel van nieuwe artikelen. De UKV-artikelen die online verschijnen worden achteraf gebundeld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de e-mail alert.

Lees UWV Kennisverslag 2016-1.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten