UWV en GGZ verbreden samenwerking re-integratie klanten met psychische aandoeningen

geplaatst op 11 februari 2016

Om uitkeringsgerechtigden met psychische aandoeningen beter naar werk te kunnen begeleiden wordt door UWV en GGZ Nederland de samenwerking voortgezet en uitgebreid. De partijen hebben in 2012 een convenant gesloten dat op donderdag 11 februari is verlengd. De samenwerking heeft de afgelopen jaren geresulteerd in het plaatsen en op de werkplek begeleiden van 160 uitkeringsgerechtigden met een psychische aandoening.

Door de invoering van de Participatiewet zijn gemeenten een belangrijke samenwerkingspartner voor UWV en de GGZ geworden voor de re-integratie van mensen met een psychische aandoening.
Om deze samenwerking te bevorderen, worden de komende periode bijeenkomsten in de arbeidsmarktregio’s georganiseerd. Doel hiervan is om meer aandacht te geven aan re-integratie van mensen met een psychische aandoening en het behoud van werk.

Kennisoverdracht

Tevens staan de bijeenkomsten in het teken van kennisoverdracht tussen de verschillende partijen. Zo leren GGZ-behandelaars over de regelgeving van UWV en gemeenten. Verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van UWV en klantmanagers van gemeenten vergroten hun kennis over psychiatrische aandoeningen. Daarbij worden ‘best practices’ en behandelingen gedeeld met het oog op behoud van werk of effectieve re-integratie.

Pilot

Bij deze zorgaanbieder loopt een pilot die is voortgekomen uit de samenwerking tussen UWV en GGZ Nederland. Dertig uitkeringsgerechtigden die worden behandeld voor eenangst-of stemmingsstoornis krijgen naast een behandelaar ook een re-integratiecoach. Een jaar lang werken klant, Reinier van Arkel en UWV nauw samen om de behandeling zo goed mogelijk aan te laten sluiten op een succesvolle terugkeer naar werk. In de behandeling wordt op twee fronten tegelijkertijd gewerkt: klachtenvermindering én een begin maken met re-integratie.

Fred Paling van de Raad van Bestuur van UWV en bestuurslid GGZ Nederland Gerton Heyne hebben bij de GGZ-organisatie Reinier van Arkel het nieuwe convenant getekend. 


Ondertekening convenant


Gerton Heyne en Fred Paling

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten