UWV en NOC*NSF maken afspraken over uitkeringsrechten topsporters

geplaatst op 20 november 2015

In de aanloop naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro proberen veel Nederlandse topsporters zich te plaatsen voor deelname. Topsporters met een A-status ontvangen een stipendium van NOC*NCF. Op grond van deze toelage zijn sporters verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dit houdt in dat sporters die de Spelen niet halen en hun A-status kwijtraken een beroep kunnen doen op een WW-uitkering.

In de praktijk leverde het problemen op voor de topsporters om hier rechten aan te ontlenen. Na verlies van het stipendium bleven topsporters zich op hun sport richten, waardoor UWV stelde dat ze niet beschikbaar waren voor de arbeidsmarkt en er daarom geen sprake was van werkloosheid. Ook valt het strakke trainingsschema niet te combineren met het voldoen aan de verplichtingen van een uitkering.

Sollicitatieplicht

In overleg met het ministerie van Sociale Zaken heeft UWV hier een oplossing voor gevonden. Voortaan komen topsporters die hun toelage verliezen in aanmerking voor een WW-uitkering, ook als ze zich op de topsport blijven richten. Deze periode duurt maximaal zes maanden. In deze periode merkt UWV trainingsactiviteiten en kwalificatiemomenten aan als invulling van de sollicitatieplicht, omdat daarmee getracht wordt de A-status te herkrijgen. Na zes maanden verwachten we dat de sporter ook naar andere vormen en niveaus van betaalde arbeid gaat kijken. Dit is conform de regels die voor alle WW’ers gelden.

De aanpassing wordt door sportkoepel NOC*NSF als een doorbraak gezien, schrijft de Volkskrant vrijdag 20 november. ‘De 550 topsporters met de hoogste status, de A-status, worden gezien als beroepssporters. Hun beroep wordt met de nieuwste regeling impliciet door UWV erkend’.

UWV Werkbedrijf heeft een servicepunt voor topsporters. Meer informatie leest u op werk.nl.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten