UWV: wees alert op nieuwe regels WW

geplaatst op 19 juni 2015

UWV meldt vrijdag in diverse media problemen te verwachten nu mensen die vanaf 1 juli een WW-uitkering aanvragen, maandelijks hun inkomsten moeten opgeven. De veranderingen zijn een gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). WW'ers worden voortaan gestimuleerd om naast hun uitkering ook te gaan werken. Van elke verdiende euro mogen ze 30 cent houden.

‘Er is sprake van een fundamentele omschakeling’, waarschuwt Fred Paling, UWV-bestuurslid in De Telegraaf. ‘Burgers die vanaf juli werkloos worden en recht hebben op een uitkering, moeten na afloop van de maand aangeven of zij ook inkomsten uit werk hebben. Als zij niets opgeven, wordt er ook niets uitgekeerd.’ In juli stromen er naar verwachting zo'n 50.000 tot 60.000 mensen de WW in, voor wie de veranderingen spelen. De maanden daarop komt er telkens eenzelfde aantal bij, waardoor UWV het waarschijnlijk nog drukker krijgt met het beantwoorden van vragen en het checken van alle ingevulde inkomsten, zo valt te lezen in de media.

Voorlichting

De WW-uitkering wordt voortaan maandelijks achteraf betaald in plaats van om de vier weken. Volgens Fred Paling moeten mensen die vanaf 1 juli instromen in de WW er daarom rekening mee houden dat ze hun eerste uitkering pas halverwege de volgende maand ontvangen. UWV verwacht dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de nieuwe systematiek en daarom fouten zullen maken.

UWV heeft extra budget gekregen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om het proces in goede banen te leiden. UWV gebruikt dit voor een uitgebreide voorlichtingscampagne en om 100 extra medewerkers in te kunnen zetten. ‘De komende zes maanden zullen we bekijken of we verder moeten opschalen’, zegt Fred Paling in De Telegraaf. Hij benadrukt dat WW’ers die een foutieve opgave doen, geen boete krijgen. WW’ers die echt in de financiële problemen dreigen te komen, kunnen een voorschot aanvragen.

Alle veranderingen in de WWZ op een rij: www.uwv.nl/werkenzekerheid

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten