Inspectie SZW publiceert rapport over dienstverlening aan jonge werklozen

geplaatst op 23 juni 2015

UWV en gemeenten moeten meer doen om jongeren aan een baan te helpen. Dit oordeelt de Inspectie SZW in een maandag gepubliceerd rapport. Een kwart van de jongeren van 18 tot 27 jaar in de bijstand vindt binnen een jaar een baan. Bij jongeren met een WW-uitkering is dit twee derde.

De Inspectie concludeert dat de huidige manier waarop gemeenten en UWV jongeren met een uitkering aan het werk of terug naar school helpen, lang niet altijd voldoet aan de eisen die de wetgever daaraan stelt. Zo controleren UWV en gemeenten volgens de Inspectie onvoldoende hoe jongeren zoeken naar een baan. Als er wordt gecontroleerd dan is dit alleen maar op het aantal sollicitatieactiviteiten en niet op de inhoud. 'Dit vormt een risico voor het vergroten van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt', zo stelt de Inspectie.

In een reactie die is opgenomen in het rapport laat UWV weten dat de bevindingen van de Inspectie 'aanknopingspunten bieden om de dienstverlening aan jongeren verder te verbeteren'. Zo krijgen gemeenten inzicht in de klanten die bijna de maximale WW-termijn bereiken, zodat gemeenten deze mensen kunnen benaderen. Ook bekijkt UWV hoe jongeren tijdig via de Werkmap nog beter geattendeerd kunnen worden op het aanvragen van een WWB-uitkering bij de gemeente.

UWV gaat starten met het extra onder de aandacht brengen bij werkgevers van jongeren in de eerste drie maanden van werkloosheid. Dit gebeurt samen met gemeenten in de arbeidsmarktregio’s. Verder zullen er vanuit de arbeidsmarktregio’s nieuwe plannen worden ingediend bij het ministerie van SZW om de jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten