De Volkskrant: Overheid stuurt flexkrachten weg

geplaatst op 07 mei 2015

‘Overheid stuurt flexkrachten weg’ stond vandaag te lezen in De Volkskrant. Volgens CNV probeert ook de overheid onder de nieuwe flexwet uit te komen die tijdelijke werknemers per 1 juli meer zekerheid zou moeten geven. Soortgelijke geluiden komen onder andere van flexkrachten die weg moeten bij UWV, aldus de Volkskrant vandaag.

De reactie die UWV naar De Volkskrant heeft gegeven is echter onvolledig overgenomen en er wordt een verkeerd beeld geschetst over het beleid bij UWV. UWV ondersteunt als goed werkgever actief het gedachtengoed van de Wwz. Binnen UWV speelt de transitievergoeding geen rol bij de keuze voor het wel of niet verlengen van het contract, maar is altijd de aard en omvang van de werkzaamheden leidend. Ongeveer 23% van het personeelsbestand is flexibel binnen UWV. Deze flexibele schil is voor UWV noodzakelijk om mee te kunnen bewegen met de stand van de economie,  toenemende bezuinigingen en de (veranderende) dienstverlening die UWV moet leveren.

Medewerkers zijn, of zij nu een tijdelijk- of vast dienstverband hebben, voor UWV gelijk. Zij verdienen daarom een positie die vergelijkbaar is met die van tijdelijke en vaste medewerkers, bijvoorbeeld op het gebied van beloning, opleiding en ontwikkeling zoals vastgelegd in de cao (art. 1:2, lid 1).

Het Klantcontactcentrum van UWV wordt in het artikel als voorbeeld aangehaald. Echter niet het volledige verhaal wordt verteld. Het Klantcontactcentrum, dat meer dan 25.000 telefoontjes per dag afhandelt, heeft de status van erkend leerwerkbedrijf en werkt voor een groot deel met flexkrachten. Minstens 30% van de medewerkers die worden aangenomen, heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt zoals langdurig werklozen en arbeidsongeschikten. Medewerkers krijgen een mbo- of hbo-opleiding aangeboden. Hiermee worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot Onlangs heeft UWV besloten om meer werknemers met een flexcontract in vaste dienst te nemen. 185 medewerkers die langer dan 5 jaar in dienst zijn via het uitzendbureau van UWV krijgen een vast contract aangeboden.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten