Eerste Kamer neemt wetsvoorstel Participatiewet aan

geplaatst op 01 juli 2014

De Participatiewet is op 1 juli aangenomen door de Eerste Kamer. Met de Participatiewet wil het kabinet bereiken dat meer mensen met een arbeidsbeperking die niet het wettelijk minimum loon kunnen verdienen, maar wel kunnen werken, aan werk worden geholpen. De Participatiewet gaat in op 1 januari 2015 en gaat ook gelden voor de huidige Wajongers.

De Wajong wordt vanaf 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor jonggehandicapten die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. Jonggehandicapten met arbeidsvermogen vallen vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet.

Beoordelen op arbeidsvermogen

De invoering van de Participatiewet betekent dat UWV de huidige Wajongers gaat onderverdelen in twee groepen: Wajongers die kunnen werken en Wajongers die niet kunnen werken. Omdat UWV al over veel informatie beschikt van de huidige Wajongers kan via systeem- en dossierscreening een onderverdeling worden gemaakt. Als dit niet duidelijk is, zal een Wajonger opgeroepen worden voor een beoordeling op arbeidsvermogen.

Informatie voor Wajongers

UWV informeert Wajongers en hun omgeving over de mogelijke veranderingen die hen te wachten staan. Alle Wajongers ontvangen in juli een brief met algemene informatie en een verwijzing naar uwv.nl voor uitgebreide informatie. Via animatiefilmpjes kan de bezoeker zien wat er gaat gebeuren op het gebied van de drie hoofdonderwerpen. Ook kunnen Wajongers telefonisch contact opnemen en worden ze uitgenodigd voor een van de regionale informatiemarkten die in het najaar worden georganiseerd.

Ter ondersteuning van deze communicatiemomenten gaat op 2 juli een massamediale campagne van start en zal doorlopen tot het eind van het jaar. De campagne bestaat uit radiospots, advertenties in landelijke dagbladen en banners op internet en is opgehangen aan 3 hoofdonderwerpen die de meeste vragen oproepen: beoordelen op arbeidsvermogen, werken en de uitkering.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten