Boetes voor fraude met uitkeringen aangepast

geplaatst op 17 december 2014

De hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen worden aangepast. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eerder vandaag via een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Hij doet dit naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 24 november en het rapport van de Nationale ombudsman dat recentelijk verscheen.

Er wordt alleen nog een boete van 100 procent van het gefraudeerde bedrag opgelegd als er met opzet is gefraudeerd. Bij grove schuld volgt een boete van 75 procent. In de overige gevallen bedraagt de boete 50 procent van het gefraudeerde bedrag. Bij verminderde verwijtbaarheid is de boete 25 procent van dit bedrag. De ten onrechte ontvangen uitkering moet altijd worden terugbetaald. De minimumboete van 150 euro vervalt en UWV, SVB en gemeenten kunnen, als de wet is aangepast, in meer situaties een waarschuwing geven. De uitspraak geldt voor nieuwe en lopende zaken. Dit zijn zaken die nog niet beboet zijn, waar tegen mensen in bezwaar of beroep zijn gegaan of die mogelijkheid nog hebben. De gewijzigde boetes gingen vanaf 24 november j.l. in. Op deze dag deed de Centrale Raad van Beroep zijn uitspraak.

Het doel van de wet verandert niet. Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten om fraudeurs aan te pakken zodat de sociale voorzieningen bij diegenen terecht komen die dit het hardst nodig hebben. Minister Asscher zoekt nog uit welke financiële gevolgen de aanpassing van de wet heeft. Het kabinet voorzag eerder een besparing van 140 miljoen euro bij de invoering van de Fraudewet.


Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten