Nauwe samenwerking UWV en Groningse gemeenten

geplaatst op 21 januari 2013

In steeds meer gemeenten zetten arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen van UWV hun expertise ook in voor mensen met een bijstandsuitkering. In het nieuwste nummer van UWV Magazine een reportage over de samenwerking tussen UWV en de Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordoost, waaronder Delfzijl, Appingedam en Loppersum vallen.


Sinds 2007 werken UWV en de Groningse gemeenten samen. Dit heeft volgens de partijen geleid tot een kordate, integrale aanpak, die de kans op stagnatie minimaliseert. Iedere klant die aangeeft wegens gezondheidsklachten niet te kunnen werken, krijgt een oproep voor het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst op het Werkplein Eemsdelta in Delfzijl. Daar legt iemand van UWV samen met een vertegenwoordiger van de sociale dienst uit wat de bedoeling is. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt met de verzekeringsarts en aansluitend een gesprek met de arbeidsdeskundige op het UWV kantoor in Groningen. Hun gezamenlijke rapportage is het uitgangspunt voor de re-integratie-inspanningen.

Leren van elkaar

De verschillen tussen de doelgroepen en de aanpak van UWV en de sociale dienst zorgen ervoordat beide partijen veel van elkaar leren, zo is te lezen in het artikel. Egberdien ten Brink, directeur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst zegt hierover: ‘We respecteren elkaars deskundigheid. Ik merk dat Sociaal-Medische Zaken van UWV heel goed is in een systematische werkvolgorde. Daarvan hebben wij geleerd. Andersom merk ik dat UWV nu meer de focus op werk legt dan voorheen. Wij hebben een meer “buitenwaartse blik” gekregen.’

4.500 adviezen

UWV verzorgt in steeds meer gemeenten de sociaal-medische en arbeidskundige beoordeling van mensen met een bijstandsuitkering. Landelijk gaat het om circa 4.500 adviezen per jaar. De werkwijze verschilt per gemeente. Op sommige locaties worden klanten op het Werkplein opgeroepen door hun (gemeentelijke) klantmanager en zijn er vervolgens op deze locatie ook afspraken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van UWV. In Groningen worden klanten op het UWV kantoor uitgenodigd.

Lees ook het complete artikel in UWV Magazine (pdf, 4 MB).

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten