Documentaire volgt wajongers bij zoektocht naar werk

geplaatst op 18 maart 2013

Het kabinet wil dat meer jongeren met een arbeidsbeperking aan de slag gaan. Het programma Dutch Career Cup, waarin UWV, Stichting Life Goals en USG Restart samenwerken, combineert voetbal en re-integratie van Wajongers. In opdracht van UWV hebben filmmakers Mascha en Manfred Poppenk een half jaar het team van FC Assen gevolgd bij hun zoektocht naar werk en naar een plek in de maatschappij.


De documentaire ‘de bal is rond’ laat haarscherp zien wat de problemen zijn waar deze jongeren mee kampen en welke moeilijkheden zij moeten overwinnen. Maandag 18 maart om 23.00 uur is de film te zien bij NTR op Nederland 2, daarna op www.debalisrond.nl

Het kabinet wil dat meer jongeren met een arbeidsbeperking aan de slag gaan. Het programma Dutch Career Cup, waarin UWV, Stichting Life Goals en USG Restart samenwerken, combineert voetbal en re-integratie van Wajongers. In opdracht van UWV hebben filmmakers Mascha en Manfred Poppenk een half jaar het team van FC Assen gevolgd bij hun zoektocht naar werk en naar een plek in de maatschappij. De documentaire ‘de bal is rond’ laat haarscherp zien wat de problemen zijn waar deze jongeren mee kampen en welke moeilijkheden zij moeten overwinnen. Maandag 18 maart om 23.00 uur is de film te zien bij NTR op Nederland 2. 

De Dutch Career Cup (DCC) is een landelijk voetbal- en re-integratieprogramma voor Wajongers die werk zoeken. Grote voetbalclubs in heel Nederland bieden hun faciliteiten en contacten aan. Er zijn zo’n 25 deelnemende clubs, waaronder ADO Den Haag, Ajax, FC Utrecht en PSV. Het programma is in 2011 gestart en draait nu voor het tweede seizoen. 

In de documentaire wordt het DCC-team van FC Assen gevolgd. Een half jaar lang kwam het team twee maal per week samen om te trainen en wedstrijden te spelen. Voetbal is echter niet het belangrijkste. Uiteindelijk gaat het om de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en het vergroten van hun kansen op werk. Daarbij vormt het voetbalspel een sportieve manier om ook te leren hoe het er op een werkplek aan toe gaat. Ook daar is het belangrijk om op tijd te komen, samen te werken, moet je kunnen omgaan met kritiek en met de mening en sturing van een leidinggevende.

De problemen van de jongeren variëren van pdd-nos, borderline, schizofrenie tot (ex-)verslaving. Veelal hebben deze jongeren een combinatie van deze ‘beperkingen’. “Voetbal en werk is precies hetzelfde”, zo stelt Wajonger Olof in de documentaire. Hij is één van de teamleden die aan het eind van het seizoen een contract tekent bij een werkgever en als kok aan het werk gaat. Maar niet alle deelnemers zijn succesvol, sommigen krijgen te maken met een terugval, of een verandering in persoonlijke omstandigheden, waardoor werken nog niet mogelijk is.

‘De bal is rond’ werd gefinancierd door UWV en zal worden gebruikt bij bijeenkomsten om werkgevers voor te lichten over de arbeidsmogelijkheden van Wajongers. De film toont een realistisch beeld van de jongeren waar het om gaat, de problemen waarmee zij kampen, maar ook de mogelijkheden en kwaliteiten die deze jongeren hebben heeft.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten