Antwoorden op Kamervragen over huur UWV-panden

geplaatst op 28 mei 2013

Minister Stef Blok van het Ministerie van Wonen en Rijksdienst heeft vragen beantwoord van het PvdA-kamerlid De Vries over de huisvesting van het UWV. In mei kwam de website van het blad Quote met het nieuws naar buiten dat UWV de kantorenpanden huurt van bedrijven die in belastingparadijzen zitten zoals Gibraltar, Luxemburg en Cyprus.


Kamerlid Albert de Vries van de PvdA stelde begin mei vragen over de verhuurders van de panden waarin UWV gevestigd is. Hij wilde onder meer weten welk deel van deze verhuurders  in belastingparadijzen gevestigd is en welke huursom hiermee gemoeid is.

Minister Blok reageerde mede namens minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, binnen wiens portefeuille de huisvesting van UWV valt. In de schriftelijke antwoorden laat Blok weten dat UWV de panden huurt van Nederlandse en (vijf) Duitse eigenaren. In 2012 gaf UWV circa 81 miljoen euro aan huur uit. Van dit bedrag belandt circa 10 miljoen euro bij de Duitse eigenaren.

Gezien de organisatie- en financieringsstructuur van een eigenaar kan het voorkomen dat de vestigingsplaats van de groep waartoe de eigenaar behoort anders is dan de vestigingsplaats van de eigenaar waarmee de huurovereenkomst is gesloten. UWV verricht geen onderzoek naar deze structuur alvorens een overeenkomst te sluiten. Ook de Rijksgebouwendienst (Rgd) doet rond de huur van panden geen onderzoek of en in hoeverre verhuurders de betaling van belasting vermijden en/of naar het buitenland verleggen als onderdeel van een groter concern.

Eerder gaf Woordvoering van UWV ook al aan het niet als haar taak te zien om uit te zoeken of de eigenaren van de panden die het huurt gevestigd zijn in belastingparadijzen. ‘Het is niet aan UWV om onderzoek te doen naar de organisatie- en financiële structuur die de verhuurder al dan niet vanuit belastingtechnische overwegingen hanteert.’ 

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten