Vacatures sneller vindbaar dankzij nieuwe elektronische standaard

geplaatst op 01 februari 2012

Een nieuwe open standaard maakt het uitwisselen van vacatures voor veel betrokken partijen (uitzendbureaus, jobboards, UWV WERKbedrijf, bedrijven/opdrachtgevers) eenvoudiger. Dankzij een succesvolle publiek-private samenwerking van UWV WERKbedrijf, SETU en de ABU is de nieuwe standaard ontwikkeld. Door een bredere uitwisseling worden vacante banen gemakkelijker te vinden voor werkzoekenden en is de kans op het vinden van werk groter.

Minister Kamp heeft op dinsdag 31 januari de elektronische standaard op symbolische wijze op zijn ministerie in ontvangst uit handen van de samenwerkende partijen.

Open standaard

Een open standaard betekent dat iedereen de standaard kosteloos mag gebruiken. Alle partijen die werken met grote hoeveelheden vacatures hebben er dan ook profijt van. Diverse partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling, waaronder verschillende jobboards, uitzenders, UWV WERKbedrijf en intermediairs.

SETU-voorzitter Hans Wanders: “Dat is precies de meerwaarde want er zijn veel partijen actief op de arbeidsmarkt. Uitzendbureaus die vacatures op jobboards en banensites willen zetten, UWV WERKbedrijf dat makkelijk vacatures van uitzendbureaus op werk.nl wil plaatsen, maar bijvoorbeeld ook grote bedrijven/opdrachtgevers die vacatures willen publiceren.”

Met de nieuwe standaard kunnen vacatures sneller en breder worden verspreid op de markt en werkzoekenden kunnen er daardoor gemakkelijker kennis van nemen. “Een derde van de mensen zonder werk komt via het uitzendbureau (weer) aan een baan. Als het banenaanbod nog transparanter en breder zichtbaar wordt, des te beter”, aldus ABU-directeur Aart van der Gaag. De ontwikkeling van de standaard is ondersteund door TNO.

Voordeliger

Een ander voordeel van een uniforme standaard is dat de kosten voor deelnemende partijen beperkt zijn ten opzichte van de huidige situatie. Nu ondersteunen uitzendbureaus nog meerdere formaten om aan verschillende jobboards te kunnen leveren. De nieuwe standaard kan die omslachtigheid wegnemen. En de financiële drempels voor deelnemende bedrijven worden lager.

Ook voor UWV WERKbedrijf is transparantie op de arbeidsmarkt een belangrijk speerpunt. Directeur André Timmermans: “UWV WERKbedrijf is het trefpunt voor werkzoekenden en werkgevers. Wij willen werkzoekenden zo snel mogelijk op weg helpen naar werk. Ons streven is om op één plaats alle vacatures zichtbaar te hebben voor werkzoekenden en alle cv’s bereikbaar voor werkgevers. Daarmee bereik je de volledige transparantie die nodig is voor een dynamische en goed functionerende arbeidsmarkt. Kortom, alle reden voor UWV WERKbedrijf om mede-initiator te zijn van dit initiatief.”

SETU

De Stichting Elektronische Transacties Uitzendbranche (SETU) is in 2007 opgericht door de ABU. De SETU draagt in Nederland zorg voor standaardisatie van elektronisch berichtenverkeer rondom de informatie-uitwisseling over flexibele arbeidskrachten. De stichting is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheren van open standaarden en zorgt dat deze standaarden aansluiten bij de behoeftes van haar gebruikers en biedt ondersteuning.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten