Tuinders vragen minder werkvergunningen aan bij UWV

geplaatst op 02 april 2012

Het aantal aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen in de land- en tuinbouw is in de eerste maanden van dit jaar fors lager dan vorig jaar. UWV kreeg tot en met maart 57 aanvragen van werkgevers voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten. In dezelfde periode in 2011 kreeg UWV nog 768 verzoeken, in 2010 ging het om 569 aanvragen. Het aantal aanvragen voor werkvergunningen is gedaald doordat werkgevers makkelijker zelf personeel vinden, bijvoorbeeld via uitzendbureaus.


Ook het aantal bij UWV gemelde vacatures in de land- en tuinbouw is lager dan vorig jaar. Er is bovendien sprake van een verschuiving in het soort banen dat werkgevers melden. Kreeg UWV vorig jaar verhoudingsgewijs veel vacatures voor ongeschoold werk zoals de functie van oogstmedewerker, nu is er vooral vraag naar geoefende of specialistische arbeid. Het gaat dan bijvoorbeeld om medewerkers van een boomkwekerij. 

Strikte voorwaarden

Voor werknemers buiten de Europese Unie en voor Bulgaren en Roemenen dienen werkgevers een tewerkstellingsvergunning (twv) aan te vragen. Het verlenen van een werkvergunning is aan strikte voorwaarden gebonden. Zo moet een werkgever eerst in Nederland en de EU op zoek naar personeel dat zonder werkvergunning kan werken, bijvoorbeeld door (internationale) uitzendbureaus te benaderen. Ook is de werkgever gehouden aan de in de sector geldende arbeidsvoorwaarden en moet hij zorgen voor passende huisvesting.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten