Servicepunt ondersteunt topsporters met overstap naar arbeidsmarkt

geplaatst op 04 oktober 2012

Al 280 werkzoekende topsporters hebben een plek gevonden op de arbeidsmarkt met ondersteuning van het Servicepunt Topsporters. Het servicepunt is een gezamenlijk initiatief van UWV, vakbond NL Sporters, TopSportSelect, Werkgeversorganisatie in de Sport en de spelersvoetbalvakbond VVCS. Deze maand bestaat het servicepunt twee jaar.


Veel beroepsporters hebben aan het einde van hun sportcarrière moeite om de overstap te maken naar de arbeidsmarkt. Ze beschikken vaak niet over de juiste diploma’s en werkervaring omdat ze van jongs af aan alles opzij hebben gezet voor de sport. Ook hebben professionele sporters veelal geen CAO waarop ze kunnen terugvallen na hun sportieve loopbaan. Het servicepunt ondersteunt hen met het geven van advies over scholing, het regelen van stages en het leggen van contacten met werkgevers. Het vormt daarmee de schakel tussen topsport, bedrijfsleven, overheid en opleidingsinstellingen.


‘Professionele sporters hebben de topsportmentaliteit waar veel bedrijven naar op zoek zijn. Het zijn stuk voor stuk mensen met discipline, doorzettingsvermogen en ambitie. Die eigenschappen kunnen een eventueel gebrek aan werkervaring of diploma’s prima compenseren, aldus André Timmermans, directeur van de divisie Werkbedrijf van UWV. ‘We merken ook dat bemiddelde ex-topsporters deuren openen bij bedrijven. Hierdoor kan UWV zijn netwerk uitbreiden en meer kansen bieden aan werkzoekenden met een achterstandspositie op de arbeidsmarkt, onze core-business.’  

Goede resultaten

Sinds de start hebben 281 sporters een baan gevonden met hulp van het servicepunt. 146 sporters vonden emplooi buiten de sport, 135 gingen aan de slag in de sportsector. Vooraf verwachtte het servicepunt jaarlijks vijftig sporters te kunnen plaatsen op een reguliere baan buiten de sport. Profvoetballers kloppen het vaakst aan bij het servicepunt, gevolgd door volleyballers, hockeyers, basketballers en ijshockeyers. Ook individuele sporters uit onder meer het schaatsen, het zwemmen en de atletiek kregen ondersteuning. Het servicepunt is gevestigd in Heerenveen en heeft directe contacten met de dertig regionale Werkgeversservicepunten van UWV. De werkzoekende sporters  worden hoofdzakelijk online begeleid.  

Van topsport naar werk

Nederland telt circa 5.000 beroepssporters, van wie er zo’n 800 tot de top behoren. Jaarlijks stromen ongeveer 400 beroepssporters uit, van wie de helft op eigen kracht een baan vindt of ondersteuning krijgt van NOC*NSF en Randstad via ‘Goud op de Werkvloer’. Het Servicepunt Topsporters werkt aanvullend op deze bestaande diensten en zoekt actief de samenwerking. De sportkoepel NOC*NSF steunt het initiatief.

Heeft u gevonden wat u zocht? Ja Nee, terug naar zoekresultaten

sluiten