Uit de quickscan blijkt dat er in Europa aanzienlijke verschillen zijn in de aanpak van re-integratie en van schuldhulpverlening. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • Op Europees niveau is vrijwel niets bekend over de effecten van de verschillende strategieën die de landen gebruiken. Er moet veel meer aandacht komen voor onderzoek naar de effectiviteit van de verschillende strategieën.
  • De aanpak van UWV, gericht op informeren, signaleren en verwijzen van mensen met financiële problemen, is in lijn met wat er elders in Europa gebeurt. Op het gebied van preventie scoort UWV hoog in Europa.
  • Enkele landen kennen een meer integrale aanpak van schulden en re-integratie naar werk. Dat vereist een intensieve samenwerking tussen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij schulden en re-integratie naar werk.

De quickscan is in twee delen uitgevoerd door het Amsterdam Instituut voor ArbeidStudies van de Universiteit van Amsterdam: De aanpak van schuldhulpverlening bij toeleiding van werklozen naar werk en De rol van re-integratie bij de aanpak van schulden.