Welke cookies wilt u accepteren?

Website verbeteren

Website verbeteren én informatie delen

UWV - Werken aan perspectief

Kan UWV mij helpen bij het oplossen van mijn schulden?

U kunt het beste naar uw gemeente voor advies over problematische schulden. Maar u kunt ook bij UWV terecht.

Uw contactpersoon van UWV

Uw adviseur werk, arbeidsdeskundige of re-integratiebegeleider is uw contactpersoon van UWV. Hij helpt u bij het vinden van werk en bij re-integreren. Het is belangrijk dat u zich daar volledig op richt. Wanneer u problematische schulden heeft, kan het zijn dat u niet de rust heeft om werk te zoeken. Bespreek financiële problemen daarom altijd met uw contactpersoon. Hij kan samen met u een oplossing vinden. In veel gevallen wijst hij u door naar de juiste instelling. Meestal zal dit de gemeente zijn.

Schuld kwijtschelden

Heeft u een schuld bij UWV? Bijvoorbeeld omdat u een deel van uw uitkering moet terugbetalen? Soms schelden wij uw schuld helemaal of gedeeltelijk kwijt. Dan gelden er wel enkele voorwaarden:


  • U moet zich minimaal 3 jaar aan de betalingsregeling houden. U mag slechts 1 keer een betalingsachterstand van maximaal 6 maanden hebben gehad. Die achterstand moet u wel op tijd met rente hebben terugbetaald.
  • Het (gezamenlijke) inkomen van u en uw partner is minimaal 3 jaar niet hoger geweest dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Wilt u weten welke termijn en welk percentage voor u gelden? Dat hangt af van de hoogte van uw schuld bij UWV en van de hoogte van het bedrag dat u maandelijks aan UWV betaalt.

Let op: is uw schuld bij UWV ontstaan omdat u zich niet heeft gehouden aan uw informatieplicht? Dan geldt bij deze voorwaarden niet een periode van 3 jaar maar 5 jaar. En is uw schuld na 1 januari 2013 ontstaan? Dan geldt bij de voorwaarden een periode van 10 jaar.

Beslag gelegd op inkomen

Is er beslag gelegd op uw inkomen? En heeft u een uitkering? Dan mag een schuldeiser een deel van uw uitkering opeisen. U krijgt een deel van de uitkering betaald voor uw levensonderhoud.

Dit is meestal 90% van de bijstandsnorm die voor u geldt. De precieze hoogte van dit beslagvrije bedrag hangt ook af van uw persoonlijke situatie. Het maakt bijvoorbeeld uit of u alleenstaand bent of een partner heeft. Degene die beslag legt, mag dus alles opeisen behalve uw beslagvrije voet. Hiervoor geldt wel de voorwaarde dat u ons de informatie geeft waar wij om vragen. Werkt u niet mee? Dan kunnen wij uw uitkering zelfs helemaal inhouden.

Wilt u precies weten hoe hoog uw beslagvrije voet is? Neem dan contact op met degene die beslag heeft gelegd op uw uitkering. Is UWV de beslaglegger? Dan kunt u ons bellen.

Inloggen: