Welke cookies wilt u accepteren?

Website verbeteren

Website verbeteren én informatie delen

UWV - Werken aan perspectief

Proefplaatsing

Heeft u uitzicht op een baan, maar twijfelt de werkgever of u het werk aankunt? Dan is een proefplaatsing misschien een goede oplossing.

2 maanden op proef

Kunt u moeilijk een baan vinden? En heeft u een werkgever gevonden die u een kans wil geven, maar die twijfelt of u geschikt bent voor het werk? Dan kunt u samen met de werkgever bij UWV proefplaatsing aanvragen. U doet dit met het formulier Aanvraag proefplaatsing.

Krijgt u toestemming? Dan betalen wij de uitkering door en hoeft de werkgever geen loon te betalen. Stopt uw uitkering tijdens de proefplaatsing, omdat deze de maximale duur heeft bereikt?  Dan stoppen wij met betalen. U kunt dan wel doorgaan met de proefplaatsing.

Wordt aan alle voorwaarden voldaan? En vinden wij bovendien dat proefplaatsing voor u een goede manier is om uw mogelijkheden om te werken te vergroten? Dan geven wij toestemming voor 2 maanden. Deze periode is gelijk aan de gewone proeftijd en meestal voldoende om te kijken of u geschikt bent voor de functie. Denken u en de werkgever dat er meer tijd nodig is om dit te kunnen beoordelen? Dan kunt u op het formulier Aanvraag proefplaatsing aangeven waarom u vindt dat er een langere periode nodig is. Dan kunt u aangeven waarom de proefplaatsing wilt verlengen op het formulier Aanvraag proefplaatsing. Wij beoordelen of dat zo is en kunnen de periode dan verlengen tot maximaal in totaal 6 maanden.

Wanneer toestemming?

Toestemming wordt alleen gegeven als u een uitkering van UWV krijgt. En als de verwachting is dat u zonder proefplaatsing moeilijk werk kunt vinden. Door proefplaatsing krijgt u de kans om ervaring op te doen en u te bewijzen in de functie. Uw werkgever moet wel op papier verklaren dat hij van plan is om u een contract aan te bieden van minimaal 6 maanden. Na de proefplaatsing is een proeftijd niet meer nodig. Als u en uw werkgever tevreden zijn over de proefplaatsing, kunt u direct in dienst treden.

Ziek tijdens de proefplaatsing

Wordt u ziek tijdens uw proefplaatsing? Dan kunt u de proefplaatsing verlengen met de tijd dat u ziek was. Als u op vakantie gaat tijdens uw proefplaatsing kunt u niet verlengen. Dan blijft de duur van uw proefplaatsing 2 maanden.

Inloggen: