Welke cookies wilt u accepteren?

Website verbeteren

Website verbeteren én informatie delen

UWV - Werken aan perspectief

WW en passend werk

Als u een WW-uitkering heeft, moet u altijd passend werk accepteren. Weigert u werk dat volgens UWV passend is? Dan kunt u een lagere uitkering krijgen. Of uw uitkering kan zelfs stoppen. Als u een passende baan heeft gevonden, moet u er alles aan doen deze te houden. Bevalt de baan niet zo goed? Blijf dan verder zoeken naar een andere baan.

Passend werk

Als u werkloos bent, probeert u natuurlijk eerst of u een baan kunt vinden op uw eigen niveau van opleiding, ervaring en loon. Is dat na een halfjaar nog niet gelukt, dan verwachten wij dat u ook solliciteert naar werk van een lager opleidingsniveau of werk dat minder betaalt. Ook een baan waarvoor u meer moet reizen kan dan passend zijn.

Bent u op of na 1 juli 2008 werkloos geworden en heeft u na 1 jaar nog geen baan gevonden? Dan zijn alle banen passend, zelfs als het loon lager is dan uw WW-uitkering. Misschien kan UWV dat verschil aanvullen. Meer hierover leest u op Inkomstenaftrek.
De adviseur werk kan u na een jaar ook een baan aanbieden. Deze baan geldt altijd als passend werk.
Weigert u een passende baan? Dan krijgt u een lagere uitkering of zelfs helemaal geen uitkering meer.

Tijdelijk werk is ook passend werk

U kunt ook op tijdelijk werk solliciteren. Krijgt u een tijdelijke baan aangeboden via UWV of een uitzendbureau? Dan moet u deze baan accepteren als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor korte tijd. Denk hierbij aan het bezorgen van de post tijdens de kerstdrukte. Als u gaat werken, gaat uw WW-uitkering omlaag of wordt beëindigd.

Welke reistijd is passend?

In het eerste halfjaar dat u een WW-uitkering ontvangt, hoeft u alleen op banen te solliciteren met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Heeft u na een halfjaar geen nieuwe baan gevonden? Dan gaat de reistijd omhoog naar maximaal 3 uur per dag. Was u in uw oude baan al gewend om langer dan 2 of 3 uur te reizen? Dan verwachten wij dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt. Bent u al lange tijd werkloos en kunt u een baan in een andere regio krijgen? Dan moet u die baan meestal accepteren. Zelfs als u daarvoor zou moeten verhuizen.

Kijk ook op werk.nl

Inloggen: