Welke cookies wilt u accepteren?

Website verbeteren

Website verbeteren én informatie delen

UWV - Werken aan perspectief

Kan ik een IOW-uitkering krijgen?

Ouderen van wie de WW-uitkering is afgelopen, kunnen een IOW-uitkering krijgen. U kunt ook IOW krijgen als uw loongerelateerde WGA-uitkering stopt. Deze tijdelijke WIA-uitkering kreeg u mogelijk na 2 jaar ziekte. De loongerelateerde WGA-uitkering is gekoppeld aan het loon dat u verdiende voordat u ziek werd.

Voor een IOW-uitkering gelden bepaalde voorwaarden.

De voorwaarden na een WW-uitkering

Om een IOW-uitkering te krijgen na afloop van uw WW-uitkeringDeze link gaat naar een externe url, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U was 60 jaar of ouder toen u werkloos werd.
  • Uw WW-uitkering begon na 30 september 2006 en vóór 1 januari 2020.
  • U heeft de maximale duur van de WW-uitkering bereikt.
  • U kreeg langer dan 3 maanden WW, omdat u (opnieuw) aan de jareneis voldeed. Is uw uitkeringsduur van 3 maanden verlengd met de overgebleven duur van een eerdere WW-uitkering? Dan voldoet u mogelijk ook aan deze voorwaarde.

Let op: tot nu toe was het alleen mogelijk om een IOW-uitkering te krijgen als de WW-uitkering uiterlijk voor 1 juli 2011 was begonnen. Nu heeft het kabinet besloten deze datum te wijzigen in 1 januari 2020. Hierboven ziet u de nieuwe voorwaarden zoals die door het kabinet zijn voorgesteld. Deze wijziging van de IOW moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar u kunt wel al IOW-uitkering aanvragen als u aan deze nieuwe voorwaarden voldoet. Als UWV vindt dat u misschien een IOW-uitkering kunt krijgen, dan ontvangt u automatisch een aanvraagformulier.

De voorwaarden na een WGA-uitkering

Om een IOW-uitkering te krijgen na afloop van uw loongerelateerde WGA-uitkeringDeze link gaat naar een externe url, moet u voldoen aan deze voorwaarden:

  • U was 60 jaar of ouder toen de WGA-uitkering begon.
  • Uw WGA-uitkering begon na 31 december 2007 en vóór 1 januari 2020.
  • U heeft de maximale duur van de loongerelateerde WGA-uitkering bereikt.

Let op: tot nu toe was het alleen mogelijk om een IOW-uitkering te krijgen als de WGA-uitkering uiterlijk voor 1 juli 2011 was begonnen. Nu heeft het kabinet besloten deze datum te wijzigen in 1 januari 2020. Hierboven ziet u de nieuwe voorwaarden zoals die door het kabinet zijn voorgesteld. Deze wijziging van de IOW moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Maar u kunt wel al IOW-uitkering aanvragen als u aan deze nieuwe voorwaarden voldoet. Als UWV vindt dat u misschien een IOW-uitkering kunt krijgen, dan ontvangt u automatisch een aanvraagformulier.

Inloggen: