Welke cookies wilt u accepteren?

Website verbeteren

Website verbeteren én informatie delen

UWV - Werken aan perspectief
Aanvraag WIA-uitkering

Aanvraag WIA-uitkering

U wilt een WIA-uitkering aanvragen. Dat kunt u hier digitaal doen.

Bij het invullen van uw aanvraag heeft u de volgende gegevens nodig:

  • uw burgerservicenummer; 

  • uw inlogcode van DigiD; 

  • gegevens van uw werkgevers van de afgelopen 5 jaar;

  • informatie over de opleidingen en cursussen die u heeft gevolgd;

  • uw rekeningnummer.

Ik heb een werkgever

Heeft u een werkgever? Dan hebben wij aanvullende gegevens van u nodig. Welke gegevens dat zijn en wanneer u ze moet opsturen, leest u in ons Stappenplan:

De aanvraag met verkorte wachttijd

Is duidelijk dat u nu en in de toekomst helemaal niet meer kunt werken? Dan kunt een WIA-uitkering aanvragen met verkorte wachttijd. Wanneer u dat doet, hangt af van uw situatie:

  • Heeft u een werkgever, maar geen Ziektewet-uitkering? Dan kunt u een aanvraag doen na 3 weken ziekte. Daarvoor heeft u een verklaring nodig van de bedrijfsarts.

  • Heeft u wel een Ziektewet-uitkering? Dan kunt u een aanvraag doen na 3 weken ziekte. Vraag dan om advies van de verzekeringsarts. Het maakt dan niet uit of u een werkgever heeft of niet.

Na 68 weken ziekte is het niet meer mogelijk om deze uitkering eerder aan te vragen. U kunt de uitkering dan eventueel krijgen na 2 jaar (104 weken) ziekte.

Meer informatie over een aanvraag met verkorte wachttijd vindt u op Ik wil vervroegd een WIA-uitkering aanvragen.

Aanvraag tussendoor opslaan

Wilt u tijdens het invullen van uw online aanvraag een paar gegevens opzoeken? Of zijn er vragen die u samen met uw werkgever wilt invullen? Sla dan het formulier tussendoor op. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld uw eigen computer of een USB-stick. Later kunt u het formulier verder invullen. Dat kan ook vanaf een andere computer als u het formulier meeneemt, bijvoorbeeld op uw USB-stick. Elke keer dat u verdergaat met invullen, moet u opnieuw inloggen en heeft u dus uw DigiD nodig.

Hoe verstuur ik dit formulier?

Nadat u het formulier online heeft ingevuld en gecontroleerd, verstuurt u het digitaal naar UWV.
U krijgt binnen 14 dagen een bevestiging van UWV per post. Heeft u deze niet ontvangen? Neem dan contact op met UWV Telefoon Werknemers.

Wat moet ik verder nog opsturen?

Naast uw online aanvraag stuurt u meestal nog een aantal documenten op per post. Hier leest u precies hoe u een WIA-uitkering aanvraagt.

""   Log in met uw DigiD

DigiD staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nlDeze link gaat naar een externe url. Met uw DigiD kunt u bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.

Inloggen: